Hoe werkt een incassobureau inschakelen?

3 min read

Ben jij zzp’er? Dan kun je op een gegeven moment te maken krijgen met de vraag of je een incassobureau inschakelen moet. Het liefst zou je dit natuurlijk niet doen, je wilt goede relaties met klanten en dat bereik je niet door een dergelijk bureau op hen af te sturen. Maar een incassobureau inschakelen is soms gewoon noodzakelijk. Je wilt immers wel je geld krijgen, je hebt je werk niet voor niets gedaan. Toch blijft het altijd wat vervelend om te doen. Daarom is het niet vreemd dat je vooraf graag wilt weten hoe dit nu precies werkt.

Stappen voor incassobureau inschakelen

Wat belangrijk is om te weten, is wat jij zelf moet doen voordat je de zaak overdraagt aan een extern bureau. Een incassobureau inschakelen kan pas als je zelf de nodige stappen hebt gezet. Uiteraard zorg jij er zelf voor dat je jouw factuur aan je klant verstuurd. De meeste klanten zullen deze binnen de gestelde termijn voldoen, daar hoef jij je verder geen zorgen om te maken. Maar er is ook altijd een groep die niet meteen betaalt. Vaak heeft dit te maken met laksheid. De rekening is even aan de kant gelegd, is in een la beland of onder op een stapel – vervolgens wordt gewoonweg vergeten om te betalen. Je gaat daarom ook niet meteen een incassobureau inschakelen, maar je stuurt eerst nog een herinnering. Let daarbij op dat je duidelijk vermeldt dat dit een herinnering is. De meesten zullen dan alsnog betalen, het was immers geen onwil maar gewoon vergeetachtigheid of laksheid. Maar er is ook een groep klanten die dan alsnog niet betaalt. Omdat ze het niet willen of omdat ze er gewoon simpelweg geen geld voor hebben. Is de betalingstermijn van de herinnering verstreken en heb jij je geld nog niet? Dan kun je een incassobureau inschakelen. Deze neemt het traject dan van jou over.

Welk bureau?

Je wilt een incassobureau inschakelen, maar de vraag is dan natuurlijk wel waar je deze vindt. Je wilt een goed en professioneel bureau, maar je wilt niet dat de kosten te hoog worden. Dat weegt immers niet altijd op tegen het bedrag dat nog open staat. Hoe vind je nu goede professionals op dit gebied? Daarvoor ga je naar De Zaak. Op deze website kun je eenvoudig offertes van verschillende bureaus opvragen. Je vult daarvoor op hun site drie gegevens in:

  • gaat het om particuliere klanten of om bedrijven?
  • hoe hoog is het openstaande bedrag?
  • gaat het om een nationale of internationale incasso?

Deze punten maken namelijk nogal uit bij een incassobureau inschakelen. De Zaak stuurt jouw gegevens door naar verschillende bureaus en jij krijgt vervolgens offertes teruggestuurd. Op basis daarvan kun jij vervolgens een bureau uitkiezen! Veel incassobureaus werken op basis van no cure, no pay. Dit houdt in dat er geen kosten in rekening worden gebracht als het hen niet lukt om de factuur betaald te krijgen. Wil je een incassobureau inschakelen, let dan ook op welke diensten zij aanbieden. Sommige bedrijven bieden namelijk ook de mogelijkheid om de laatste aanmaning voor jou te versturen, zodat je hier ook geen omkijken naar hebt. Bij De Zaak lees je waar je nog meer op moet letten.