Wanneer heb je het t rijbewijs nodig?

2 min read
Trekker

Het tractorrijbewijs wordt ook wel t rijbewijs of trekkerrijbewijs genoemd. Dit rijbewijs heb je nodig als je met een tractor de openbare weg op moet. Bij sommige boerderijen kun je vanaf het erf op het land komen. In dat geval hoef je niet via de openbare weg en heb je geen t rijbewijs nodig. Wanneer dat niet het geval is dan zul je toch je tractorrijbewijs moeten halen.

T rijbewijs

Voor welke motorrijtuigen is het t rijbewijs?

Het t rijbewijs geldt niet alleen voor tractoren maar ook voor andere motorrijtuigen met beperkte snelheid. Dit wordt een MMBS genoemd. Deze MMBS moeten dan aan de voorzijde breder zijn dan 1,30 meter. Je kunt dan denken aan een treintje, SRV wagen, landbouwmachine of veewagen. Wanneer deze breder zijn dan 1,30 heb je hiervoor dus ook een t rijbewijs nodig. Als je een tractor hebt die smaller is dan 1,30 en bovendien geen aanhangmogelijkheid heeft, dan heb je ook geen rijbewijs nodig om deze op de openbare weg te besturen.

Rijbewijs

Waar op letten bij de keuze van een rijschool?

Dit zijn best wel wat uitsluitingen maar over het algemeen heb je dus wel je tractorrijbewijs nodig wanneer je met een trekker op de openbare weg rijdt. Je kunt dit t rijbewijs niet bij elke rijschool halen. Het is tenslotte wat minder gangbaar dan bijvoorbeeld het rijbewijs B voor auto. Het beste kijk je dus naar grote rijscholen. Deze hebben vaak wat meer aanbod. Daarnaast is het ook belangrijk om een goed geschoolde instructeur te hebben die volledig op de hoogte is van de meest actuele wet- en regelgeving. Hierdoor wordt je slagingskans vergroot. Ook de slagingspercentages van de rijschool geven je wel een redelijk goed beeld. Daarnaast zijn voor de meesten ook de kosten van belang. Het halen van je rijbewijs is een dure aangelegenheid en liever betaal je ook niet meer dan noodzakelijk. Laat je daarom goed informeren over de kosten en de mogelijkheid tot het afnemen van een totaalpakket.